Hogyan válassz aroma diffúzort?

Béli Mónika
Hogyan válassz aroma diffúzort?

Az illóolajok, térparfümök, parfüm olajok párologtatásának
legideálisabb módja, ha aroma diffúzort használunk.

Az aromadiffuzor egy okos szerkezet, mely hőhatás nélkül juttatja az érzékeny illóolaj molekulákat a légtérbe, így azok nem sérülnek. Ám aroma diffúzorból is hatalmas a választék.

 

Hogyan választhatjuk ki a nekünk legmegfelelőbbet? Most kiderül.

A helyiség méretétől függően

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora az a tér, ahol az illatanyagokat szeretnénk párologtatni. Az igazán kicsi terekben, például a kisebb gyerekszobában, hálószobákban, fürdőszobában, vagy éppen a dolgozószobában elegendő egy kisebb teljesítményű diffúzor, vagy a vezeték nélküli kisebb párologtatók, esetleg a kezdőknek is ajánlott úgynevezett „reed” diffúzorok.

A 20 m² vagy annál nagyobb helyiségekben már  érdemes ultrahangos diffúzorokat használni.

Az illóolajok, illatolajok párologtatásának a módja szerint

 

Ha az illóolajok párologtatásának a módjáról beszélünk, három nagy családot különböztetünk meg:

Illóolajat párologtató készülékek,

Ultrahangos párologtatók,

Hideg párologtatók.

 

Illóolaj porlasztó készülékek

 

Ezek a diffúzor fajták víz és egyéb vivő anyagok nélkül, csak és kizárólag az egyes illóolajokat magukat porlasztják a levegőbe. Hatékonyak, és intenzív illatélménnyel ajándékoznak meg minket. Ennek megfelelően a porlasztási időre fokozottan ügyelni kell. Az adott illóolajok jótékony, terápiás hatását a leghatékonyabb formában élvezhetjük ezekkel a készülékekkel.  Használatukat közepes nagyságú helyiségekben ajánljuk. Az illóolaj porlasztó készülékek általában üvegből készülnek. Egyetlen hátrányuk magas áruk lehet.

 

 

Ultrahangos légtér illatosító készülékek

 

Talán a leggyakrabban használt diffúzorok. Ezek a készülékek az ultrahang segítségével, molekuláira bontva porlasztják a légtérbe a víztartályba töltött vízbe cseppentett illóolajokat.

 

Az ultrahangos diffúzorok nagy előnye, hogy hideg párát juttatnak a helyiség levegőjébe. Ezzel „egészségesen” párologtatnak, közben pedig a levegőt is fertőtlenítik. Főleg a téli időszakban fontos ez. Halkan működnek, egyszerű a használatuk és a karbantartásuk, tisztításuk. Nagyobb terekben is jól alkalmazhatóak, teljesítménytől függően. Megfizethető áron vásárolhatunk minőségi termékeket, melyek éveken át működnek a napi használat mellett.

 

 

Hideg párologtatók, reed párologtatók

 

Az illóolajok, illatanyagok párologtatásának egyik legegyszerűbb módja, ha azt egy porózus szerkezetű kerámiára cseppentjük, vagy szintén nagy nedvességfelvevő képességgel rendelkező bambusz rudacskák, pálcák segítségével párologtatjuk. Ez utóbbiak a „reed” diffúzorok, melyek illatosított folyadékkal, vagy illóolajokkal töltött formás kis üvegcsék. Az üvegcsébe állított nádpálcák az illatanyagokat könnyedén magukba szívják, majd folyamatosan párologtatva a légtérbe juttatják azokat. A pálcák hosszú időn keresztül árasztják magukból az illatot, betöltve velük a teret. Az illatos folyadékok alkoholmentesek, nagyon lassan párolognak.  A hideg párologtatók nagy előnye, hogy teljesen hangtalanok, és biztonságosak. Hátrányuk, hogy az illatanyagok légtérbe jutását nem tudjuk szabályozni. Fürdőszobákban, mellékhelyiségekben, esetleg a konyhában lehet őket a legjobban kihasználni. Áruk a legkedvezőbb, így a kezdők is bátran kipróbálhatják az illóolajok párologtatásának varázslatos világát.

 

 

Stílus és elegancia

 

Az exkluzív aromadiffúzorok nem csak hasznosak, de ugyanakkor szemet gyönyörködtetőek is. Lényeges szempont, hogy a választott aroma diffúzor passzoljon a szoba berendezéséhez, annak hangulatához. Ma már nagyon sokféle stílusú párologtató közül választhatunk. Léteznek bambuszból, tölgyfából, matt vagy éppen csiszolt üvegből, kézzel formázott kerámiából készült aroma diffúzorok. Az ultrahangos aromadiffúzorok közül egyesek fényt is árasztanak, mások éppen zenélnek, és a legtöbb modell esetében a párologtatás időtartamát is beprogramozhatjuk, vagy kiválaszthatjuk.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia
Az oldal tetejére