Legyen saját illata a lakásodnak!

Béli Mónika
Legyen saját illata a lakásodnak!

Végezz a kellemetlen szagokkal, nem csak a szellőztetésen, vagy a takarításon múlik!

Télen, amikor, nem lehet annyit és annyiszor szellőztetni többször is előfordulhat, hogy belépve a lakásba, annak nincs finom illata. Az is megeshet, hogy a főzés, vagy éppen a házi kedvencek miatt nem éppen vendégváró, marasztaló a lakásod szaga, ha szabad így fogalmazni. Lássuk csak, mit tehetsz azért, hogy te is jobban érezd magad otthon. Igen, konkrét recepttel is készültünk!

Beteg levegő

Kevesen tudják, hogy a lakások belső tereinek levegője nagyon is szennyezett. Erre különösen érdemes odafigyelni, ha belegondolunk, hogy életünk döntő részét –egyes időszakokban akár időnk 90%-át is – négy fal között: a lakásunkban, a munkahelyünkön, fiatalon az iskolákban, azaz belső terekben töltjük, és elenyésző időt vagyunk csak a szabadban. Lakásaink levegőjében a legnagyobb mennyiségben a formaldehid és a formil toxikus vegyületek mutathatóak ki. Ezek a gáznemű anyagok például akkor keletkeznek, ha gyertyát égetünk, ha cigarettázunk, vagy főzünk, de a rossz szagokat okozhatja akár a házi kedvenc is.

Nem lehet mindig szellőztetni, a növények pedig nem varázslók

Mi lehet akkor a megoldás télen, amikor nem lehet nyitva egész nap az ablak, vagy az ajtó, és a szellőztetés sem tarthat pár percnél tovább? Jó tudni, hogy bizonyos szobanövények hatékonyan kötik meg a levegőben található, oda nem való gázokat, melyeket belélegeznénk. Ám a növények bármennyire is szépek, és ha sokan vannak hatékonyak, mégsem képesek egészséges módon finom illatot varázsolni otthonunkba.

Porlassz illóolajakat, használj diffúzort

Az aroma diffúzorok olyan okos szerkezetek, melyek képesek az illóolajokat a levegőbe porlasztani, így azok belélegezhetővé válnak. Léteznek vízzel működő ultrahangos, vagy száraz diffúzorok is. Az előbbiek az ultrahang segítségével a vizet és az abba cseppentett illóolajokat apró molekulákra bontják és a légtérbe juttatják. Az utóbbiak aktív vagy passzív módon is képesek párologtatni az illóolajokat. A helyiség nagyságától, illetve a diffúzor teljesítményétől függően adagoljuk az illóolajat a diffúzor tartályába. Egy átlagos szoba esetében ez 5-8 cseppet jelent. Ha a szagok ellen szeretnénk tenni, akkor használjuk a diffúzort 20-30 percen keresztül napjában többször is.

Űzd el a cigifüstöt

Az alábbi keveréket könnyedén elkészíthetjük, és porlasztásával semlegesíthetjük a rossz szagokat. Sötét kifertőtlenített üvegcsébe töltsük, melyet feliratozzunk és dátumozzunk. A keverékből cseppentsünk 5-8 cseppet a diffúzor vízzel telt tartályába, majd párologtassuk a füstös szobában legalább fél órán keresztül. Az alábbi keverék a levegő fertőtlenítésére is alkalmas az eukaliptusz illóolajának köszönhetően, így a légtérben megtalálható vírusok, baktériumok és kórokozók is elpusztulnak, tisztává varázsolva levegőnket.

Recept:
7 csepp indiai citromfű (Cymbopogon citratus)
7 csepp pacsuli (Pogostemon cablin)
2 csepp borsmenta (Mentha piperita)
5 csepp Eucalyptus globulus 

Saját stílus, saját illat

Végül, de nem utolsó sorban van abban valami különleges, ha az ember lakásának saját, akár megkomponált illata van. Első lépésként gondoljuk át, melyik illat okoz számunkra jókedvet, megnyugvást.

A friss, citrusos illatok (citrom, grépfruit, narancs, bergamott, citromverbéna),

vagy

a mélyebb, fás, fűszeresebb illatok (cédrus, gyömbér, pacsuli, szantál)

vagy

a virágillatok (geránium, levendula, rózsa, ylang-ylang

Ezt az illatot használjuk először a diffúzorban.

Később, amikor már jól ismerjük a nekünk tetsző illatokat, elkezdhetünk keverni ezeket. A citrusos jegyek például egyaránt jól keverednek a virágos és a fás jegyekkel is. Próbáljunk ki szokatlan illatokat, vagy akár előre összeállított keverékeket is. A webáruházunkban mindezeket a tiszta, és kevert illatokat megtalálhatják.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia
Az oldal tetejére