Természetes szúnyogriasztás illóolajokkal

Béli Mónika
Természetes szúnyogriasztás illóolajokkal

Illóolajakkal elűzheted a kellemetlen rovarokat!

Nem titok, hogy az illóolajok használata számos előnnyel jár. Azt azonban talán még nem hallottad, hogy egyes illóolajok természetes, és hatékony védelmet nyújtanak az olyan rovarok ellent, mint például a szúnyogok.

 

Könnyen és egyszerűen készíthetsz te magad is szúnyogriasztót a megfelelő illóolajok felhasználásával. Nagy előnye a kellemes illata mellett, hogy nem toxikus, teljesen biztonságos és nincs mellékhatása.

Ahogy bármi másra használva az esszenciális olajakat, a szúnyogriasztáshoz is mindig tiszta illóolajokat használj, mert csak ezek fogják meghozni a kívánt hatást.

 

A szúnyogok elriasztására a következő esszenciális olajok a legalkalmasabbak:

 

borsmenta olaj, levendula olaj, bazsalikom olaj, fenyő olaj, eukaliptusz olaj, teafa olaj, citromfű olaj, kakukkfű olaj

 

Nagyon röviden, a teljesség igénye nélkül, bemutatjuk a felsorolt olajakat:

Levendula (Lavandula Angustifolia) A levendula a pihenés és az alvás szempontjából kedvező hatása miatt a  legismertebb. De nagyon hatékony a bogarak távoltartásában is.
Borsmenta (Mentha Piperita) A borsmenta természetes rovarriasztó tulajdonsággal rendelkezik, és emellett pozitívan hatással van emésztési zavarokra is. Javítja a mentális éberséget, csökkenti a nyugtalanság, a stressz érzetét.
Bazsalikom (Ocimum Basilicum) A bazsalikom is bizonyítottan természetes rovarriasztó. A bazsalikom nagy mennyiségű larvicidot tartalmaz, amely rovarölő szer. Ez inkább a rovarok lárva fázisára hat. Így megelőzéshez hatékony illóolaj.
Fenyő (Pinus Slvestris) Friss, különleges illata mellett különösen hatékony illóolaj a  szúnyogok ellen.

Citrom eukaliptusz (eukaliptusz citriodora) Nem csak megvéd a szúnyogcsípésektől, de hatékonyan távol tartja a kullancsokat is a bőrünktől.

Teafa (Melaleuca Alternifolia) A teafa olaj népszerű a pattanások elleni védekezésben, antibakteriális hatása miatt. De nagy előnye az is, hogy megnyugtatja a szúnyogok és a bogarak fájdalmas csípései után a bőrt.
Citromfű (Cymbopogon Citratus) A citromfűről, mint hatékony szúnyogriasztóról, már gyakran olvashattunk, mert a citromfűolaj rovarölő tulajdonságokkal rendelkezik.
Kakukkfű (Thymus vulgaris) Csökkenti a szúnyog csípése által okozott bőrirritációt, és a megelőzésben is hatékony a kakukkfűből kivont illóolaj.
Illatos macskamenta (Nepeta Cataria) Kiváló riasztó rovarok, például szúnyogok és csótányok számára. A rovarok egyszerűen nem szeretik a szagát.
 

Az illóolajakat természetesen kedved szerint keverheted.

 

Egyes esszenciális olajakat keverve, tovább fokozhatjuk a hatásukat. Például a borsmentát keverheted a teafa olajjal, vagy a levendulát a teafa olajjal.

 

Ha a diffúzorodba csepegteted az olajakat, az egész légteret betöltik a porlasztott esszencia molekulák, és távol tartják tőled a kis élősködőket.

Arra mindenképpen figyelj oda, milyen időpontban használod az olajakat.

 

Semlegesek a menták, az eukalyptusz. Élénkítő, ezért hálószobában éjszakára nem ajánlottak a citromfélék, viszont reggel és betegség idején még a port is képesek fertőtleníteni az illatanyagaikkal.

A levendula és a rozmaring szintén élénkítő hatást gyakorolhat és mert sokáig megmarad illata a légtérben, egy idő eltelte után nyugtalanságot, álmatlanságot idézhet elő.

 

Próbálkozzunk bátran. Használjuk a természet erejét a szúnyogok ellen.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia
Az oldal tetejére