Űzd ki a lakásodból a cigaretta füstöt

Schütz Gabriella
Űzd ki a lakásodból a cigaretta füstöt

Béli Mónika aromaterapeutával beszélgettünk, aki a diffúzorokra esküszik.

Tegnap nálad volt a buli, és persze, hogy dohányoztak a barinők. Persze csak kint az erkélyen, de a füst mégis beszivárgott a lakásba. Másnap reggel is érezni a dohány átható, kesernyés illatát. Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Mik azok az aromadiffúzorok?

Az aroma diffúzorok olyan okos szerkezetek, melyek képesek az illóolajokat a levegőbe porlasztani, így azok belélegezhetővé válnak. Tehát egy illóolaj párologtató szerkezetről van tulajdonképpen szó. Léteznek vízzel működő ultrahangos, vagy száraz diffúzorok is. Az előbbiek az ultrahang segítségével a vizet és az abba cseppentett illóolajokat apró molekulákra bontják és a légtérbe juttatják. Így a helyiségben nem csak az illóolajok fejtik ki jótékony hatásukat, de a vízgőz a száraz levegőt is nedvesíti, mely igen nagy előny a téli, fűtési időszakban. A helyiség nagyságától, illetve a diffúzor teljesítményétől függően adagoljuk az illóolajat a diffúzor tartályába. Egy átlagos szoba esetében ez 5-8 cseppet jelent az adott illóolaj keverékből. A diffúzort használjuk 20-30 percen keresztül napjában akár többször is.

Az aromamécses nem jó megoldás?

Léteznek a nagyon hangulatos, ám tűzveszélyes aroma mécsesek, melyek egy gyertya lángjának erejével melegítik fel a mécses feletti tartály vizét, melybe az illóolajat szokták cseppenteni. Ennek a megoldásnak két hátránya is van.

Az egyik, hogy az illóolajok érintkezve a felforrósodott kerámia szélével megégnek. Az illóolajok rendkívül érzékeny vegyületek, melyek hő hatására átalakulhatnak és nem képesek már jótékony, akár terápiás hatásukat éreztetni. A másik hátránya az aroma mécseseknak az, hogy rendkívül tűzveszélyesek. Ha a tartályból elpárolog a víz, és ezt nem vesszük észre időben, akkor a mécses elrepedhet, az illóolaj maradványok pedig könnyen és gyorsan tüzet okozhatnak, hiszen köztudottan gyúlékony vegyületek. Éppen ezért, például a gyerekszobában nem ajánlatos az  aromamécses alkalmazása. Ezzel ellentétben az ultrahangos diffúzorok hőhatás nélkül, teljesen biztonságos módon juttatják az illóolajat a légtérbe.

Miért jobb diffúzorral illatosítani a lakásunkat, a drogériákban kapható elektromos illatadagolók helyett?

A diffúzorokba mi magunk adagolhatunk olyan lekövethető forrásból származó, jó minőségű, terápiás hatású illóolajakat, melyek természetesek, nem higítottak, és bizonyítottan jótékonyan hatnak az egészségünkre. Ezzel szemben az egyes elektromos szobaillatosítók, légfrissítők általában szintetikus illatanyagokat tartalmaznak, melyek köztudottan ártalmasak mind a felnőttekre, mind a gyerekekre nézve. Ma más számos kutatás bizonyítja ezeknek a szintetikus anyagoknak rákkeltő-, a központi idegrendszert károsító és a légúti problémákat (pl. asztma) fokozó hatását.

Mit javasolsz, hogyan lehet semlegesíteni a cigifüstöt? Van konkrét működő recepted?

A cigaretta füstje masszív szag, mely beivódhat a bútorokba, a szövetekbe, a ruhákba, és kellemetlen, savanyú illatával tolakodó is lehet azok számára, akik nem dohányoznak, de azon dohányosok számára is, akik szeretik a finom illatokat.

Én személy szerint nem dohányzom, ám a barátnőm igen. Neki készítettem az alábbi keveréket, mely bizton állíthatom, hogy működik. Keverjük össze az alábbi keveréket egy sötét üvegcsébe, amit aztán dátumozunk és feliratozunk, majd a keverékből 5-8 cseppet használjunk a diffúzor vízzel telt tartályában.

Recept:
7 csepp indiai citromfű (Cymbopogon citratus)
7 csepp pacsuli (Pogostemon cablin)
2 csepp borsmenta (Mentha piperita)
5 csepp Eucalyptus globulus

Hol lehet beszerezni az aromadiffúzorokat?

Az interneten több helyen is árulnak aroma diffúzorokat. Érdemes tájékozódni, és a vásárlás előtt átgondolni, hogy melyik helyiségben fogjuk a szerkezetet használni, és milyen gyakran. Bátran ajánlom mindenkinek a MadebyZen diffúzorait. Nem csak diszkréten elegánsak, és túlzás nélkül a lakásunk díszei, de szabadalmaztatott automata kikapcsolóval vannak ellátva, mely érzékeli, ha a vízmennyiség a szükséges szint alá csökken, és azonnal leállítja a készüléket. Ezzel a funkcióval az aromadiffúzorok használata teljesen biztonságos. Nyugodt lélekkel alkalmazhatjuk kisgyermekes háztartásokban és háziállatok mellett is. Tehát a kérdésre válaszolva a www.aromadiffuzorok.hu, vagy a www.madebyzen.hu oldalakon is kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő aroma diffúzort.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia
Az oldal tetejére